tisdag 3 november 2015

Alla dessa pappor


Tänk vad många pappor man har stött på under sitt liv. Alltså inte mina egna pappor, jag har ju bara en och han är definitivt tillräcklig, men andras pappor.

Pappor är mycket intressanta varelser. De har länge varit ganska frånvarande, men tack vare ett mer jämställt samhälle är de nu mer närvarande än någonsin. Men den snabba vändningen från frånvarande till närvarande har nog gjort fadern lite förvirrad. Det finns liksom inte längre någon förutbestäm mall för hur en pappa ska vara, så papporna har fått tolka sin roll fritt, vilket har gjort att många olika faderstyper har sett dagens ljus under de senaste decennierna. Jag tycker mig urskilja fyra olika typer, den sportiga pappan, den tokiga pappan, den bossiga pappan och den nördiga pappan. Det kan finnas fler eller färre, det kan finnas mixer av dem, men enligt min mening ringar dessa typer in i princip alla pappor jag har mött.

Den sportiga pappan
Den sportiga pappan är den som alla småkillar tycker är cool. Han är ofta tränare för knattelaget i fotboll och tar det på största allvar. Den sportiga pappan kan bli stående i timmar och prata med alla som vill och inte vill höra på om frisparkar i den senaste sportmatchen. Han är sällan speciellt intresserad av de andra ämnena, men när det kommer till idrotten har sportpappan outsinliga förslag på hur man skulle kunna effektivisera undervisningen och coacha 9-åringarna till att bli lite starkare, snabbare och mer motiverade.

Den tokiga pappan
Den tokiga pappan. Jag tror att ni alla vet vem han är. Det är han som får sin tonårsdotter att rodna, det är han som lyfter upp barn uppochned på barnkalasen och framförallt, det är han som drar skämt som ingen fattar eller som egentligen totalt saknar poäng. För knasiga pappan är det nästan obligatoriskt att på barnkalaset fråga ”är du mätt?” och när barnet svarar ”ja” säga ”jaså, hur lång var du då?”. På föräldramötet är tokiga pappan extremt konflikträdd, och drar ordvitsar så fort han får möjlighet för att ”lätta upp stämningen”.

Den bossiga pappan
Den bossiga pappan är den mest mytomspunna. Han är sällan närvarande. Han har något viktigt jobb, ingen vet riktigt vad, men epitetet ”chef” florerar i korridorerna. Ibland är han med på föräldramötena, då tar han sig rätten att fälla alla avgörande beslut trots att han egentligen knappt vet vilken klass hans barn går i. Den bossiga pappan kan uppfattas som arrogant och frånvarande, men det finns ingen som ägnar så många semesterdagar åt att umgås med sina barn.

Den nördiga pappan
Den nördiga pappan. Han är sällan med på barnkalas, det finns för mycket ovanliga fåglar att skåda, men är det friluftsdag kan du räkna med nördpappan. Då går han först i storstövlarna och försöker lära barnen komplicerade latinska namn på växter som ingen bryr sig om. Den nördiga pappan kan berätta i timmar om hur han har beräknat vattennivån i sjön genom att mäta djupet i de inflödande vattendragen, jag talar av egen erfarenhet. En bra sak med nördpappan är att han är mycket hjälpsam när det kommer till matteläxan, även om han har en tendens att komplicera till det hela lite.

Pappor finns i alla färger och former, och på söndag ska de firas lite extra. För oavsett om de är bossiga, tokiga, nördiga eller sportiga är de i slutändan pappor. Och det alla pappor har gemensamt är att de oavsett yrke och intresse alltid har sina barns bästa för ögonen. Det är värt att firas!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar