tisdag 10 november 2015

Receptet på lycka


Vad är egentligen lycka, och hur gör jag för att bli lycklig? En svår och komplex fråga som många människor någon gång har ställt sig. Det finns ett uttryck som säger att lycka helt enkelt är att ha något att göra, någon att älska och något att se fram emot. Men är det verkligen så enkelt?

Nu för tiden tycks det som om alla försöker söka lycka på alla möjliga och omöjliga sätt. Det yogas, affirmeras, gås på skrattkurser, byts dieter, tränas, gås i terapi och medicineras. Många är olyckliga, och lycka har på något vis blivit en lyxvara som bara några få har turen att inneha. Kanske är det för att vi har för höga krav. Vi anser oss liksom inte lyckliga förrän vi har både pengar, familj, en karriär och tid. Det går inte ihop. Då kanske det det vara skönt att sänka kraven och tänka att det egentligen bara behövs de där tre ingredienserna för att skapa lycka.

Något att göra
Efter en hel lördag full med fysiskt arbete. Lastande av spån och hö till mina hästar, rengörande av stall och putsande av igengrodda stallfönster kan jag intyga att ha något att göra visserligen gör en lycklig, men också väldigt trött och smutsig.

Någon att älska
En dag fylld av lyftande, släpande, putsande och körande avslutades med en promenad tillsammans med en trevlig far och två lyckliga hundar. Tre varelser som jag bland många andra älskar, så där prickade jag av ännu en punkt på lyckolistan. Promenaden gick genom skogen och i det regnruskiga gråa höstvädret hade mossan och gräset fått ett hölje av väta. Väta som gjorde mitt val av skor till ett väldigt dåligt sådant. För varje steg jag tog blev mina tunna joggingskor blötare och blötare. Men ni som liksom jag är dåliga skoväljare vet att det bara är obehagligt precis när vattnet börjar läcka in. Efter ett tag har det blivit kroppstempererat och skorna är så genomblöta att det varken gör till eller från om man så vadar genom en vattenpöl.

Något att se fram emot
Det var inte förrän jag började närma mig hemmet som jag kände exakt hur blöt jag var. Jag började se fram emot en kopp te och en brasa. Och så hade jag då tillsatt även den tredje ingrediensen i lyckoreceptet. Där och då hade jag något att göra, någon att älska och något att se fram emot, men skorna var likt förbannat dyngsura och fötterna kalla.

…och torra fötter
Väl hemma tog jag av mig de blöta skorna och strumporna och tog på mig ett par tjocka, nytvättade torra strumpor. Den känslan! Som att ta en varm dusch och krypa ner mellan nytvättade lakan efter en lång dag i kyla. Kanske skulle receptet på lycka få en ingrediens till. Något att göra, något att längta efter, någon att älska och varma och torra fötter. Eller för att inte göra det så snävt, så skulle vi kunna kalla det något att belönas för. Och är det någonting man är värd efter en heldag med grejande och promenad i dåligt väder är det en belöning i form av torra strumpor! En lycklig person är någon som är nöjd med livet och jag är nöjd när jag har torra fötter efter en lång och blöt promenad.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar