tisdag 16 december 2014

En riktigt God Jul!

Det är dan före dopparedan och du känner lugnet infinna sig. Granen är klädd, knäcken är kokad, skinkan är griljerad och klapparna är inköpta. Du sitter där nöjd i soffan och myser, nöjd över att det här året blev året då du hann i tid med allt inför jul. Ingen julstress har haft en möjlighet att fästa på dig och när du sitter där i soffan, knäcker julens första nöt och tittar på adventsljustaken i fönstret så tindrar dina ögon med äkta julfrid.

En inte så genomtänkt present
Det är då det slår dig! Du har ju helt glömt bort att köpa present till mormor. Hur kunde du glömma släktens snällaste tant på själva julafton, paniken växer när du föreställer dig hur hon kommer försöka hålla tillbaka sin besvikelse samtidigt som du ser hur hon undrar varför hon inte förtjänade en endaste liten julklapp från dig. Stressen som för bara några sekunder sedan var så långt borta kommer nu vällande som en tsunami och du slänger en blick på klockan bara för att inse att det inte finns en möjlighet att hinna till någon affär för ett snabbinköp av en inte så genomtänkt present.

Stoppad av talanglöshet
Du funderar på alternativet att rita en teckning men inser ganska snabbt att med din totala frånvaro av talang slutade det vara okej att ge bort teckningar i samma stund som du började mellanstadiet. Paniken stiger och tillslut slänger du dig i bilen för att hinna till ICA innan det stänger och köpa en chokladkartong. Det är här jag stannar berättelsen och spolar tillbaka bandet till stunden där i soffan så du inser att du har glömt mormors julklapp.

Maximal valuta för minimal ansträngning
Istället för att få panik och åka till ICA, och gynna en chokladproducent som uppenbarligen inte bryr sig om sina konsumenter så pass mycket att de kan tänka sig att anstränga sig för att behålla Sveriges favoritpralin, kan du lägga de femtio kronorna på något som kräver minimal ansträngning av dig och maximal valuta för pengarna. Du kan nämligen genom en enkel internetsökning köpa till exempel en get, ett får, en gris, kycklingar, toaletter, näringsgivande nötkräm, vaccin, vätskeersättning, eller varför ingenting.

Högt symboliskt värde
Precis som förra året tänker jag – som ni nog redan har förstått – uppmana till välgörande konsumtion. Varje år lägger vi ut vad som för oss kanske är småpengar på snabba och symboliska presenter. Presenter som om de inte bidrar till fettma och alkoholism i bästa fall blir stående i något hör för att samla damm. Dessa pengar kan bli så mycket mer om de skänks till välgörande organisationer. Såväl Action Aid som Läkarmissionen, Unicef och Rädda Barnen har kampanjer under jul där man inte bara kan skänka pengar utan också antingen kan skriva ut eller få hemskickat ett gåvobevis att ge bort till någon man tycker om.

En alltid uppskattad julklapp
Det bästa av allt är förutom att man bidrar till en god sak att man aldrig behöver oroa sig för att dessa presenter inte ska falla mottagaren i smaken eftersom det inte är socialt accepterat att tycka illa om välgörenhet. Mormor måste alltså bli glad till och med om hon får en get uppkallad efter sig i julklapp!

Med denna lilla uppmaning vill jag önska alla där ute en riktigt, riktigt God Jul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar