Menyn fick det att vattnas i munnen på
mig. Jag såg verkligen fram emot att sätta tänderna i diverse
godsaker som fanns att välja på, men så föll mina ögon på raden
längst ned på menyn, den som beskrev efterrätten och jag kände
genast ett tryck över pannan, och hur magen drog ihop sig.
Blodpudding och saffran
När man blir bjuden på trerätters av
svärföräldrarna vill man inte gärna vara den som sitter och är
kräsen. I vanliga fall skulle jag inte heller beskriva mig som
kräsen. Visst, blodpudding har jag svårt att få ner, men annars
äter jag det mesta. Utom det som för kvällen stod på
efterrättsmenyn. Rätten var saffranskladdkaka. En förmodligen både
välkomponerad och genomarbetad rätt, men en omöjlighet för mig.
Saffran och jag är nämligen ärkefiender. Nu behövde jag inte
direkt spotta ut efterrätten i servetten, med en liten vit lögn om
en överkänslighet mot saffran lyckades jag byta till mig en
pannacotta, men det var inte utan ett misstroget och fördömande
ögonkast från servitrisen. Man förväntas liksom gilla saffran.
Jag har bakat lussekatter-vrålet
Varje år är det likadant. I början
av november går jag inte ont anande in i någon mataffär och håller
på att knockas av den starka saffranslukten. Lagom till första
advent börjar mina nyhetsflöden i sociala medier fyllas med gula
bakverk och minst en gång per jul måste jag göra någon vän
ledsen när jag som svar på deras jublande ”jag har bakat
lussekatter”-vrål måste svara att det ju är jätteroligt men att
jag nog faktiskt måste tacka nej. Det är något med saffran som ger
mig ett starkt illamående, och jag vet att ni tänker exakt det som
kyparen och de människor i läkarforumet där jag sökte på
saffransallergi tänker; ”man kan inte vara allergisk mot saffran,
man kan möjligtvis tycka illa om det, men det tyder förmodligen på
någon slags allvarlig störning”. Det är i alla fall så jag
känner mig bemött när jag tvingas avslöja min akilleshäl.
Mottagliga julsvenskar
Men jag innehar ändå ett hopp, en
önskan och tro på att det finns fler där ute som avskyr saffran.
Jag tror faktiskt till och med att de finns de som inte vet om att de
egentligen inte gillar julens guld. Jag är nämligen övertygad om
att saffranens status endast är en konspiration från
saffransproducenterna. De vet att om de bara paketerar pulvret i små
påsar och säljer för ett löjligt dyrt kilopris så kommer folk
köpa det bara för att visa att de kan. Dessutom har dessa
saffransproducenter lyckats koppla sin produkt till jul vilket är
oerhört smart, jag menar det finns väl ingen gång som svensken är
så mottaglig för konstiga smakkombinationer som just runt jul. Vi
sätter ju bland annat gladeligen i oss en blandning mellan inlagd rå
fisk, rödbetor och majonnäs.
En djuprotad konspiration
Så nästa gång ni jublar över en
lussekatt så fundera en extra gång på om ni verkligen gillar den.
Kanske är ni, liksom tusentals svenskar, offer av en djuprotad
saffranskonspiration. Kanske äter ni bara den gula vetebullen för
att en smart saffransproducent har lyckats övertyga er om att det är
smaken av jul ni känner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar