Det stod sex stycken smörgåstårtor i
vår källare och väntade, i frysen fanns det kakor till ett helt
kompani och skafferiet var fullproppat med chips och nötter. Maräng-
och gräddtårta var på väg och utanför huset stod ett partytält
uppställt. Allt var laddat för fest!
En jäkla massa mat
Öppet hus kändes som en bra idé
tyckte min sambo inför sin 25-årsdag. Jag höll väl med om att det
alltid är kul med kalas, men just öppet hus kändes lite riskabelt
när antalet gäster kunde variera mellan allt från 20 till 70
stycken. Lösningen blev att köpa in en jäkla massa smörgåstårta,
och om den, mot förmodan, inte skulle räcka fylla frysen med korv
och bröd.
När folk började droppa in insåg vi
att människor på fest visst inte är speciellt stora i maten, och
trots att vi var ett bra gäng som åt smörgåstårta ända fram
till klockan två på natten stod det ändå en helt orörd
smörgåstårta kvar i kylskåpet dagen efter.
Lyckan var stor när vi efter städning
och hopsamlande av diverse övernattningsgäster tog fram den
överblivna smörgåstårtan, och vi var alla överens om att tårtan
smakade minst dubbelt så gott som dagen innan. När alla åkt hem
placerade jag mig i soffan med en av chipspåsarna som hade stått
öppen över natten (nä, det var inte en av de mer hälsosamma
helgerna jag har haft) och konstaterade även då att chipsen smakade
mycket godare än kvällen innan.
Ett outforskat område
Jag drog mig till minnes att en av de
godaste måltiderna jag ätit var resterna dagen efter jag tagit
studenten. Och samtidigt kom jag på att julmaten alltid är godast
på juldagen. Jag anade ett mönster, och samtidigt en gåta, varför
är maten godare dagen efter festen? Händer det något magiskt i
kylskåpet under natten, eller förstärks smaklökarna dagen efter
kalas kanske?
Hade det funnits ett forskningsområde
inom dagen-efter-mat hade jag inte tvekat på att kasta mig in i
denna outforskade värld. Men tyvärr är jag bara en simpel krönikör
och har ingen aning om vad detta fenomen kan bero på. Jag kan bara
spekulera. Kanske är det bristen på förväntningar på maten dagen
efter som gör den godare. Att planera och handla inför kalas får
mig alltid att se fram lite extra mot att få sätta tänderna i alla
godsaker. Dagen efter är det en bonus om kylskåpet inte ekar helt
tomt. Att då ha en hel smörgåstårta kvar, det är lite som att
vinna på lotto! Kanske är det så, kanske inte. Kanske är det
snarare fysiskt än psykiskt, kanske är det evolutionärt. Jag vet
inte, jag kan bara konstatera det faktum att mat är godare dagen
efter kalaset!
Jag får nog fortsätta att leva i
ovisshet, men en sak är jag säker på. Jag längtar redan till
midsommardagen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar