fredag 6 juni 2014

Nationaldagstal 2014-06-06

Om man är nervös inför att hålla ett tal brukar ett av de vanligaste tipset man får vara att tänka sig publiken naken….

Men jag tänker inte använda mig av det tipset idag, dels för att det  vore högst opassande att på självaste nationaldagen klä av hela publiken med blicken, men främst på grund av att det vore himla synd att inte få se alla vackra sverigedräkter och kanske framförallt SUOs fina uniformer.

Det kanske kan tyckas något egocentriskt av mig att stå här själv iklädd uniform och tala om att jag tycker att det är ett av de vackraste klädesplaggen som finns. Dessutom tror jag att det finns många av er som kanske inte kan se hur fin den här uniformen faktiskt är, men jag hoppas att jag ska kunnat ha förmedla vad den här uniformen innebär för mig, svenljunga och Sverige när jag har pratat färdigt här idag.

Idag firar jag nationaldag iklädd uniform för 10e året i Svenljunga hembygdspark, och den här uniformen symboliserar oerhört mycket. I Svenljunga vet nästan alla att uniformen är ett uttryck för att jag tillhör SUO med drill, men när vi i orkestern befinner oss någon annanstans i Sverige symboliserar den snarare Svenljunga, och när vi kommer utanför Sveriges gränser är våra uniformer och hela den utstrålning och glädje som SUO med drill står för en symbol för Sverige, en symbol för stoltheten över att vara svensk.

Och det är precis så vi vill ha det. Vi vill symbolisera Sverige, vi har en SUO-flagga men vi har också en svensk flagga, drillflickorna är klädda i Sveriges färger och vi har en svensk flagga på ärmen av våra uniformsjackor. Vi spelar ABBA och Avicii för att det är förebilder för oss, förebilder som med hjälp av musiken har satt Sverige på kartan, precis som vi strävar efter att göra.

Tyvärr ligger det idag många laddningar i att säga att man är stolt över att vara svensk. Stoltheten över sin nation har alldeles för många gånger använts som en förevändning att utföra hemska gärningar. Kalla, rasistiska och till och med nazistiska vindar blåser över Europa, och även om jag inte vill kalla svenskarna för ett främlingsfientligt folk, så finns tendenserna, och det värsta är att dessa tendenser har ökat de senaste åren. Jag blir så oerhört  arg och ledsen över att jag tvekar över att stå upp för min nation, eftersom det i vissa fall innebär att jag även står upp för rasism och diskriminering.

Att uttrycka sin svenskhet har använts så fel, och när jag blev ombedd att hålla detta tal stod jag inför en svårighet, hur ska jag som infödd svensk kunna hålla ett hyllande tal till nationen utan att framstå som att jag är verklighetsfrånvänd och ovetande om hur situationen i Sverige ser ut? Därför vill jag ge min tolkning av vad jag tycker att det innebär och bör innebära att vara stolt svensk, så att ni alla förstår vilken svenskhet och vilket Sverige det är jag hyllar.

Svenskhet är inte att stänga ute allt man anser är osvenskt, svenskhet är att kunna känna stolthet över sin nation oavsett vart man befinner sig. Idag är vi mer globala i vår nationallitet än vad vi någonsin varit, vi reser mer, vi har mer utbyte med andra länder, politiskt, och ekonomiskt, vi kan fler språk och vi kan inte minst med hjälp av internet virtuellt vara nästan vart som helst på jorden när som helst, och på så sätt få inblick i andra kulturer och traditioner.

Det som är svenskhet är känslan att vara samhörig med någon annan trots att man aldrig har träffat den personen. För trots att vi i våra liv bara kommer träffa en bråkdel av alla de som är svenska medborgare känner vi ändå en samhörighet med dem eftersom de är svenskar.

Ett bra exempel på detta är när SUO med Drill marcherade inför 30.000 personer på Disneyland i Paris och någon i publiken plötsligt reste sig upp och skrek HEJA SVERIGE, det är då nationaliteten spelar roll.

Det innebär alltså att man kan befinna sig vart som helst i världen och ändå känna sig svensk. Borde inte det vara bevis nog för att vi inte behöver stänga Sverige och behandla människor med utländsk bakgrund annorlunda och illa?!

Det är inte ett land med bara svenskar som har svenska förfäder som alltid har bott i Sverige som är födda i Sverige vi behöver, det är en känsla av stolthet och tillhörighet. Och den känslan kan och ska kunna infinna sig hos vem som helst oavsett vilket ursprung man har..

Snart ska vi sjunga vår nationalsång tillsammans. Jag vill att ni alla tänker på en sak under sången. I slutet sjunger vi ”jag vill leva jag vill dö i norden”, eller som en mycket känd svensk fotbollspelare säger, jag vill leva jag vill dö i Sverige. Och jag tror att jag för ovanlighetens skull har något gemensamt med Zlatan här, vi har båda upptäckt att ingenstans i hela vår nationalssång som skrevs 1866 sjunger vi att vi måste vara födda i Sverige. Att få leva och få dö i Sverige och i Norden, det är möjligtvis ett privilegium men det är inte ett privilegium som är avsett endast för de som är födda i Sverige eller har rötter i Sverige.

Stolthet och tillhörighet har inget med födelseplats att göra, det handlar om att det ska finnas något att känna sig stolt över, något som man vill tillhöra. Och när SUO med Drill spelar och dansar bättre än någonsin i Disneyland Paris då vill Svenskarna i publiken skrika HEJA SVERIGE eftersom de känner sig stolta över att känna en tillhörighet med oss.

Så detta, min SUO-uniform det är min Sverigedräkt, det är den som jag allra flest gånger har känt mig stolt över att vara svensk i.

Och idag när jag står här och har fått den stora äran att hålla ett tal till nationen tänker jag helt utan tvekan i rösten säga att jag är oerhört stolt över att vara svensk, för här idag står svenskhet för glädje och samhörighet precis som det ska vara! Och jag hoppas att vi alla i fortsättningen när vi ser något som är svenskt och som vi tycker om, ska kunna känna att vi med med stolthet i rösten och helt utan tvekan vågar skrika HEJA SVERIGE!

Med dessa ord vill jag utbringa i fyrfaldigt leve för Sverige som leve Hipp Hipp Hurra Hurra Hurra Hurra!

Tack så mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar