fredag 19 april 2013

Mitt liv är en lögn!

Jag läser i en artikel att en forskare har kommit fram till att BH:n snarare förvärrar än stödjer. Den franska manliga forskare som utfört undersökningen menar att BH:n snarare kan ge ryggbesvär och hängbröst än tvärt om. Jag blir mycket upprörd. Efter att ha länkat till artikeln på facebook startar en livlig diskussion om i fall denne forskare har rätt eller inte, vad hans belägg för sina iakttaganden är, och om vi kvinnor, förutom under en kort period på 70-talet, har levt i en lögn i 6500 år. Ja! Det är sant, enligt min mest pålitliga källa wikipedia har man hittat bevis för att kvinnor använde bysthållare redanca 4500 f.kr. Facebookdiskussionen blir allt livligare, någon jämför BH:n med de ringar som vissa afrikanska kvinnor bär runt halsen och som försvagar deras halskotor så mycket att det innebär döden att ta av en enda ring. Jag hävdar att en fransk manlig forskare bara kan utföra en bröstundersökning av en enda orsak, det borde ju krävas en hel del klämmande och kännande på många olika damer för att göra en grundlig undersökning. Men som sagt, jag vill inte vara den som kommer med fördomar!

Men hur är det egentligen, är BH:n vår variant av de afrikanska kvinnornas halsringar? Ringarna kan vi oja oss över, prata om hur hemskt det är, att en sådan sak ens kan vara tillåten. Själva trycker de flesta av oss in brösten i tajta behållare som inte bara ska lyfta. Att hitta den rätta BH:n är varje kvinnas högsta önskan. Otaliga timmar läggs ned på att finna en som inte skaver, är i rätt färg, lyfter på rätt sätt och är av rätt modell. Det finns en variant för varje tillfälle. Vissa ska förstora andra ska förminska, en tredje ger en fantastisk klyfta med en fjärde skapar en ”naturlig look”, vad nu det är… Tränar vi ska våra stackars bröst tryckas så hårt mot revbenen att de i stort sett gräver hål på bröstkorgen, och råkar plagget som ska bäras över BH:n vara rygg- och/ eller axelbandslöst då får man köpa en BH som klistras(?) på brösten, och ändå är vi aldrig riktigt nöjda!

Att köpa BH är ännu en djungel. Tro mig, det är inte som att köpa en tröja där man lite nonchalant mäter mot kroppen och sedan betalar. Nej, nej, nej en BH har ett mått runt om och ett mått på kupan, och kupstorleken är en variabel av måttet runt bröstkorgen. Beroende på vilken form av bröst man har finns det tusen olika modeller. Dessutom kräver varenda plagg olika slags BH:ar. Den kanske ska ha en push-upeffekt men kräver att axelbanden ska vara avtagbara, eller så ska den vara bygellös i halterneckmodell, eller varför inte en balconette med minimaizereffekt. De som jobbar i underklädesbutiker kan i princip jämställas med hjärnkirurger!

Men åter till undersökningen; borde vi kvinnor bara strunta i allt vad bh:ar heter? Det skulle ju visserligen vara skönt att slippa alla de där problemen med att hitta den dperfekta BH:n men samtidigt tror jag att vi ska passa oss för att ta allt för seriöst på alla undersökningar som görs. Hade vi gjort det hade vi inte kunnat förtära någonting, vi hade alla varit sjuka på ett eller annat sätt och alla unga skulle vara kriminella. Ibland kanske man helt enkelt får ta saker med en nypa salt och i alla fall glädja sig över att en fransman är lycklig, och jag fick ett uppslag till en krönika!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar