onsdag 21 december 2011

Till alla mammor (v.22 2011)

Jag insåg alldeles för sent att en krönika innan mors dag om alla fina mammor hade passat perfekt. Men sen så slog det mig, varför skulle jag behöva en speciell dag för att skriva om dessa fantastiska kvinnor? Egentligen är en dag för att fira deras existens alldeles för lite. (Snacka om att jag drar in pluspoäng från min egen mor nu.) Så nu kommer den. Krönikan helt tillägnad alla mammor.

Ni vet hon den där kvinnan som med en blick kan veta om du är ledsen, arg eller glad. Hon som har burit dig i sin mage i nio långa månader. Mamma är inte bara en underbar kvinna för att hon har fött dig och uppfostrat dig. Hon är också kvinnan som är den mest tjatiga i hela världen, samtidigt som hon är den som är lättast att dela tystnad med. Hon är den som alltid kommer med för många förmaningar inför festen, resan eller livet, men också den som du alltid ber om råd när du är osäker på vad som helst. Det finns ingen som är så lätt att skämmas över som mamma, men samtidigt finns det ingen som är en sådan förebild som just mamma. Jag tror att jag och många med mig känner att de allt för ofta blir alldeles för arg på sin mor helt utan anledning. Men det är där det finurliga med gränslös kärlek kommer in. För en mor förlåter alltid. Då är det lätt att bli för arg.

Jag fick ett uppvaknande som satte sig djupt i mitt hjärta när en av mina vänners mammor och tillika min vän gick bort i cancer alldeles för ung. Det är fruktansvärt att mista sin mamma. En mamma är värd långt mer än vad vi kan ana. Hon är grunden i familjen, och det är lätt att tänka att hon alltid kommer finnas. Tyvärr är det inte så, därför ska man utnyttja sin mammatid till max. När hon sedan försvinner, kommer hon ändå att finnas kvar. För alla de där jobbiga, tjatiga förmaningarna ligger som ett tryggt täcke runt kroppen. Ett täcke som ska föras över till mina barn.

Den dagen jag själv får barn så hoppas jag att jag blir den mest tjatiga mamman som gärna vill prata lite för tidigt på morgonen. Jag hoppas att jag kommer klä mig i hopplöst omoderna kläder, lyssna på uråldrig musik och alltid vara lite för pinsam. Jag hoppas till och med att jag kommer skrikas åt. Och jag hoppas att oavsett vem som bjuder på fika så kommer ändå mina bullar alltid vara de godaste. Allra mest hoppas jag på att när alla vänner har diskuterats med och pojkvänner har gråtits hos så kommer jag vara den som tillslut tröstar och kommer med kloka ord.

Det är så en riktig mamma ska vara. Mamma är nämligen kvinnan som alltid finns där när jag behöver henne. Och det behövs ingen dag för att fira mammas existens på. För mamma vet att hon är uppskattad. Hon märker att du i smyg ser fram emot shoppingturen, bilresan eller promenaden tillsammans med henne. Hon vet det eftersom hon kan läsa dig som en öppen bok, och vet precis vilken knapp hon ska trycka på för att få dig att lätta på hjärtat. Mamma behöver ingen speciell dag för hon är värd att firas varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar