Samhällare är förvirrade fjortisar som ger arbetsförmedlarna jobb.
Naturare är tråkiga plugghästar utan liv.
Esteter är självmordsbenägna och har ingen framtid.
De som går barn och fritid sitter i ring och klappar i händerna på skoltid.
Teknikelever är oorganiserade och barnsliga nördar.
Är det något som karakteriserar gymnasiet så är det fördomar. Alla de ovanstående påståendena är saker som jag har fått höra innan, under och efter min gymnasietid.
Själv gick jag samhällsprogrammet med inriktning på journalistik och författarskap, och även min klass fick en hel del fördomar kastade i ansiktet. Till exempel kallades jag och mina klasskamrater för esteterna som var för smarta att gå estet. Jag vet inte om det var menat som en komplimang eller inte, men jag vet att det var en fördom.
Jag hade två sätt att hantera dessa fördomar. Antingen försökte jag förekomma de eventuella kommentarer genom att smutskasta mitt eget val, eller så kontrade jag helt enkelt med en ännu värre fördom om andra program.
Trots att jag gärna skulle vilja utge mig för att vara fördomsfri ska jag erkänna att så inte är fallet överhuvudtaget. Något säger mig att även jag bidrog till spridningen av dessa osanna rykten.
En sak som jag hade fått för mig var att praktik bara var slöseri med studietid. Det är väldigt jobbigt att erkänna att man har fel, men jag ska göra ett försök.
Det var inte förrän jag hade tagit studenten och arbetslös och förvirrad började praktisera på STT som jag insåg att praktiskt arbete faktiskt är det bästa sättet att lära sig. Under tre månader på Svenljunga Tranemo tidning lärde jag mig mer om riktig journalistik än vad jag hade gjort under tre år på gymnasiet. Men samtidigt är det viktigt att poängtera att utan mina förkunskaper från gymnasiet hade jag inte kunnat insupa så mycket av det verkliga journalistarbetet som jag gjorde.
Tranemo gymnasieskola satsar på så kallade lärlingsprogram. Inför en intervju träffade jag några av de elever som har valt att studera som lärlingar. De hade förstått den riktiga innebörden av praktik. De satsade på att få en fot in i arbetslivet innan de ens hade gått klart gymnasiet. Smarta ungdomar med andra ord!
Eftersom samhället är bra på att generalisera har elever delats upp i två grupper. De som är duktiga teoretiskt och de som är bra på praktiskt arbete. Jag är övertygad om att kombinationen är det bästa. Att få kunskap och fakta i skolbänken och sen komma ut på arbetsplatsen och praktisera den kunskapen måste vara det ultimata.
Ett tips är att försöka få en praktikplats på en arbetsplats man skulle kunna tänka sig att arbeta på. Antingen det är under eller efter skoltiden är det alltid bra att få testa på, om inte annat för att kunna välja bort ett alternativ.
Så alla nördar, fjortisar och emon där ute. Det kommer alltid finnas förutfattade meningar mot er och era val. Men kom ihåg att de som är värst på att sprida fördomar är personer som själva är rädda för att bli fördömda för sina val.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar