onsdag 21 december 2011

Fatta vilken stor bubbla man kan blåsa då! (v.15 2011)

Det är hög tid nu!

Jag menar inte att vara tjatig och göra mina medmänniskor stressade men det är faktiskt dags nu. Det finns ingen anledning att vänta och inga undanflykter i världen! Jag talar såklart om sommarjobb. Det är dags att stänga in sig i någon lagerlokal eller kanske i ett svettigt kök och bara se sommarvärmen genom ett smutsigt fönster. Kanske man har sån tur att man får jobba på ett dagis och torka sommarförkylda barn i ansiktet hela dagarna, men det är verkligen inte att räkna med.

Jag kan känna att min peppande krönika har börjat lite fel. Jag hade tänkt att inspirera er som inte har något sommarjobb än till att söka ett. Jag börjar om.

Jag som har så ofantligt stor erfarenhet av sommarjobb (har nästan haft tre) tänkte tala om hur man gör för att stå ut de där veckorna som så brutalt slits från den långa lediga perioden som inte borde få heta sommarlov.

Mitt allra första sommarjobb fick jag genom min far. Företaget han arbetade på hade bestämt sig för att försöka digitalisera sig och därför behövde de någon som scannade in alla deras ordrar, sen stenåldern typ. Det var tröstlöst mycket papper, och ett allmänt tröstlöst jobb. Efter ungefär två timmar hade jag tröttnat på arbetet och tänkte; det är inte värt det, jag kommer avlida om jag ska tvingas sitta instängd här i tre veckor och göra samma sak åtta timmar om dagen!

Det var då jag kom på ett knep som har hjälpt mig igenom alla mina nästan tre sommarjobb. Jag visste att jag fick 62 kronor i timmen. Om man delar 62 med 60 så får man 1.033333 delar man det med 60 så får man ungefär 0,017222. På så sätt visste jag att jag fick 1,033333 kronor i minuten och 0,017222 kronor i sekunden. Helt plötsligt blev det mycket lättare att ta sig igenom det där fruktansvärt tråkiga och intelligensbefriade jobbet. Jag tjänade pengar varje sekund.

Inte nog med att jag räknade minuter i pengar, för att få ett ännu mer konkret exempel brukade jag räkna om pengarna i saker. Ett bubbelgum kostar en krona. Det betydde att jag tjänade mer än ett tuggummi i minuten. På en timme kunde jag köpa 62 tuggummin. Det blir 496 tuggummin per dag. Det blir 2480 stycken per vecka. Innan jag hade arbetat klart de där tre otroligt tråkiga veckor hade jag tillräckligt med visuella bubbelgum för att fylla upp mitt tråkiga kontor.

I kommunerna erbjuds många olika jobb, utöver de vanliga sommarjobben finns de så kallade feriearbetena. Där har ni som är födda -93, -94, och -95 chans att prova på ett jobb under tre veckor. I Tranemo erbjuds 28 platser, i Svenljunga 22 stycken och i Ulricehamn 150 stycken ferieplatser. Jag kan genom egen erfarenhet säga att en ferieplats är väldigt bra att få. Jag fick arbeta som ferieungdom på Lysjölid i Sexdrega. Efter det blev jag sommarvikarie där i flera år.

För er som är lite äldre är just serviceboenden de som behöver mest hjälp sommartid. Mitt tips är att skriva ett CV där man berättar hur bra man är och sen skicka ut det till så många arbetsplatser man kan komma på. Vem vet, kanske leder sommarjobbet fram till en framtida anställning? Det är trots allt så att det är erfarenheterna som väger tyngst i ditt CV.

Så bit ihop och räkna bubbelgum, för vet ni vad? Man får välja vilken smak man vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar