tisdag 28 oktober 2014

Prostituerad eller monster?

En kommersiell högtid uppfunnen enbart för att tjäna pengar på, eller kanske en amerikansk tradition som inte passar in i det svenska samhället och som överskuggar vår fina allhelgonahelg?! Oavsett vad man tycker verkar Halloween ha kommit för att stanna. Jag kan inte påstå att jag klagar. Jag gillar definitivt påhitt som ger en möjlighet att gå på fest och äta mycket godis. Dock finns det ett stort problem med helgen. Man förväntas klä ut sig.

Blod eller BH?
Det är inte det att jag har något emot själva utklädnadsgrejen. Det kan vara riktigt kul, folk brukar vara rätt påhittiga. Det jag däremot har något emot är att jag som tjej på halloween bara har två valmöjligheter. Jag kan antingen gå som superläskigt zombie-monster indränkt i blod och täckt med stora fejksår. Eller så kan jag gå som prostituerad. Grejen är att jag varken har lust att gå på fest nedkletad i blod eller i minimala shorts och BH.

Påklätt eller avklätt?
Ni kanske tycker att jag är lite gnällig, eller saknar fantasi, men det skrämmer mig faktiskt mer än hela monster- och spökgrejen att vi i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, inte bara har anammat hela halloween-traditionen utan även köpt hela objektifieringen av det kvinnliga könet på en och samma gång. Och jag har bevis. De senaste veckorna har det florerat en jämförelse mellan manliga och kvinnliga maskeraddräkter på sociala medier. Dräkterna finns att köpa i en känd butikskedja där man alltså har valt att utforma alla dräkter i en kvinnlig och en manlig variant. Det skulle absolut varit okej, om det handlade om att passformen var anpassade till könen, men så är det inte. Skillnaden ligger i att de manliga varianterna av dräkterna innebär så påklätt som möjligt medan de kvinnliga innebär så avklätt som möjligt.

Kul eller sexig?
Låt mig ta några exempel: Det finns en rolig dräkt där du kan klä ut dig till en krita. Den manliga dräkten är heltäckande med en fånig liten hatt som ska likna kritspetsen. Dräkten är faktiskt riktigt bra, männen ser ut som en krita. Den kvinnliga varianten består av en tight, superkort och ordentligt u-ringad klänning, med kritmärkets logga på, den är inte lika bra. Det finns även en variant där man kan klä ut sig till den tecknade hunden Scooby Doo. Där är den manliga varianten en uppstoppad hunddräkt, med en hatt formad till ett hundhuvud. Den kvinnliga dräkten innehåller mindre tyg än en traditionell baddräkt, och för att säkert inte visa för lite hud har man dessutom gjort två stora hål på var sida så att större del av mage och rygg syns. Det finns även en bebisdräkt som för män består av en heltäckande overall med en fånig mössa till. Kvinnor däremot får gå som en sexig (?) bebis, iklädd en ärmlös, benlös och totalt smaklös dräkt med en tillhörande napp att suga lite sexigt på...

Djävul eller polis?
Kanske tänker ni att jag inte borde lägga så mycket energi på att analysera dessa dräkter, men jag blir så oerhört provocerad. Jag är nämligen lika mycket ett offer för det här som samhället i övrigt. Min plan är att gå som djävul, men ett tag funderade jag på att lägga ner den idén eftersom jag varken har de lårhöga lackstövlarna eller nätstrumporna som verkade krävas för att klä ut mig till underjordens härskare.


Men kanske ska jag ändå inte klaga, det är ju trots allt både enkelt och billigt att bara slänga på sig en blå bikinin och gå som polis.  

1 kommentar: