torsdag 5 december 2013

Går det att äta?

Kallpratsämnet som har överträffat vädret de senaste veckorna är självklart advent och jul. Förra veckan var standardfrågan om man satt upp adventsljusstakarna. Kanske ville folk kolla lite så att man inte råkade bli en av dem som pyntar för tidigt. Det är farligt att vara för ivrig vet ni!

Jag har märkt att åsikterna om adventsljusstakar och julpynt är vitt skilda, vissa tycker att de elektriska ljusstakarna i fönstret kan få komma upp redan någon vecka innan första advent, andra vägrar tända ljusstakarna innan första söndagen i advent, någon tredje har redan fått upp julgardiner och tomtar. Likheten mellan alla dessa människor är att de är helt övertygade om att ”deras” sätt är det rätta. Jag har inte riktigt funnit ut vad min åsikt är än, utan försöker kallprata mig fram till någon gyllene medelväg. Inte först och inte sist, utan lagom ivrig inför julen.

Även på spinningpasset i Holsljunga kom advent på tal. Någon vågade ställa frågan om varför vi egentligen firar advent. Det är en sådan där typisk fråga som ingen vågar ställa trots att få egentligen vet. Detta märktes inte minst på de svävande svaren. Eh, något med ankomst kanske, svarade någon, medan någon annan fyllde i med ”väntan”. Den överenskomna förklaringen blev tillslut att man firade att Jesus skulle komma, och den naturliga följdfrågan på det var självklart; men hur visste man att han skulle komma?

De existentiella frågorna på spinningpasset fick inget riktigt svar. Det verkade som om ingen var riktigt säker, vi hade funderat så mycket på när det var rätt tid att sätta upp de elektriska ljusstakarna att anledningen till varför de överhuvudtaget existerar helt hade gått oss förbi.

Det var inte förrän en extra insiktsfull spinningsdeltagare slängde ur sig kommentaren; ”det är la mest för att ha en anledning att äta så mycket som möjligt som vi firar jul” som vi andra faktiskt kände att vi hade fått svar på vår fråga. Vem bryr sig om Jesus, tre vise män och någon stjärna när det finns köttbullar, sill och prinskorv?

Det ligger oerhört mycket i denna kommentar. Dra det ett steg längre, varför firar vi midsommar? Ingen aning, men vi får i alla fall äta köttbullar, sill, och prinskorv. Samma sak med påsken. Det är något med Jesus där också, men folk i allmänhet har ingen tid att fundera över det, de har fullt upp med att äta köttbullar, sill och prinskorv.

När man tänker efter handlar de mesta vi gör om att få äta. Att fredagens spinningpass avslutades med att instruktören gav alla motionärer varsin chokladmuffins (jajemen så fungerar det i Holsljunga!) gjorde ju inte det hela sämre. För det är med träning som med jul, påsk och midsommar vi genomlider det mest för att kunna äta så mycket som möjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar