onsdag 21 december 2011

Den kladdiga generationen (v.6 2011)

Fikalovet närmar sig med stora steg, eller hette det sportlov? I min värld förknippas sportlov med ton av fika ute i snöiga backar. Antagligen ett väldigt förskönat minne, eftersom de flesta av mina sportlov snarare har varit gråa och regniga än fyllda med pulkaåkning i gnistrande snö. Fikan kvarstår dock, och det med besked. Även nu när jag har tagit studenten och inte har något sportlov tänker jag satsa på att fika minst en gång om dagen just den här veckan.

Vad är då den bästa sportlovsfikan? Svaret är enkelt; kladdkakan så klart!Denna fantastiska kreation är inte bara otroligt god utan även ungefär det lättaste man kan göra i bakväg. En hård skorpa utanpå och en kladdig kärna av den sötaste choklad. Det spelar egentligen ingen roll om man är gammal eller ung, har lov eller jobbar. Kladdkakan har lyckats övervinna allas smaklökar.

Kakan har på senaste tiden fått en nästan revolutionerande popularitet. Och jag vågar, med en viss stolthet, påstå att utan min generation så hade kakan aldrig fått ett så stort genombrott. Kakan är precis rätt i tid av någon anledning. Det går väl knappast att bjuda in till en fest utan att någon säger; ”jag tar med mig en kladdkaka”?

Hur kan en så simpel kaka få ett sånt genomslag? Jag skulle säga att det handlar om den oändliga variationen. En kladdkaka kan vara allt från en vanlig snabb blodsockerhöjare till ett pampigt avslut på en festmåltid, det är bara fantasin som sätter gränser.

Men tanken var inte att jag skulle hylla och göra reklam för en kaka, visserligen världens godaste kaka, men ändå spaltutrymmet räcker inte om jag ska fortsätta att lyriskt hedra ett bakverk.

Nä, frågan som inte lämnar mitt huvud är; varför har kladdkakan gått hem hos oss, människor från min generation? Och jag tror faktiskt att jag har svaret. Det är enklare än vad jag någonsin kunde ana. Det beror helt enkelt på att vi – samhällets framtid är precis som en kladdkaka. Söta, populära människor med liknande grundtankar, men ingen är ändå den andra lik och framförallt är vi alltid en aning för mycket.

Så om någon i framtiden frågar mig vad som har präglat min uppväxt mest så är svaret givet; kladdkakan så klart!
Mina favoritkladdkakor

Kladdkakemuffins, att äta på vinterutflykten, inga tallrikar eller skedar behövs.

Mikrokladdkaka som man äter direkt ur formen. Går fort att göra och fort att äta upp

Riktigt, riktigt kladdig kladdkaka med mycket mintglasyr på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar