tisdag 29 december 2015

En natt då allt kan hända

Jag vet att det så här dagarna före nyårsafton är mycket att göra. Det ska inte bara möras oxfilé och städas, nyårsblåsan ska köpas och champagnen kylas. Men låt mig ända ta en stund för att berätta några sedelärande historier. Historier som kanske kan hjälpa er i den värsta nyårsstressen.

Den första historien kommer från när jag var barn. Då var vi några familjer som firade ihop och eftersom i princip alla som var med hade en eller flera hundar var vi ungefär lika många hundar som människor på festen.

Förvånansvärt lite mellan benen
En nyår ungefär en timme efter att alla hade åkt hem ringde telefonen. Min mamma som höll på att plocka undan svarade. På andra sidan linjen förklarade en av gästerna att han hade upptäckt något som gjorde honom lite förbryllad. Hans hanhund hade förvånansvärt lite mellan benen. I en annan del av kommunen upptäckte en annan av gästerna att hennes honhund plötsligt hade börjat lyfta på benet när hon kissade. Ungefär samtidigt insåg de båda hundägarna att de i nyårsnatten i avrastning, och mörker hade lyckats byta hund med varandra. Vad göra? Jo mitt i natten, tre timmar in på det nya året, möttes två personer på en parkering. Båda öppnade sina bagageluckor, bytte hund med varandra, vinkade adjö och åkte hem.

Ett stort antiklimax
Min andra historia utspelar sig på en nyårsafton för fem år sedan och handlar om en vän som inför nyår var mycket bestämd med att raketer skulle köpas in eftersom han tyckte att det var det bästa med nyårsafton. Han var mycket exalterad över alla fina smällare han köpt och pratade glatt om dem hela nyårskvällen. Tolvslaget kom och alla gick ut för att bevittna hur himlen skulle lysas upp i vackra färger och mönster. Han tände på, backade några steg och så hördes ett ”poff” och det var över. Inget syntes på himlen och antiklimaxen var stor. Pengarna gick bokstavligen upp i rök.

Ytterligare ett år av misslyckande
Min tredje historia utspelar sig året därpå och handlar om samma kille. Detta år hade han insett att raketer inte var hans grej, men tanken på att inte få handskas med någon form av eld i skyn vid tolvslaget hade han inte gett upp. Han köpte istället kinesiska rislyktor, med argumentet att det både är billigare och betydligt svårare att misslyckas med. Återigen slog klockan tolv och vi gick ut för att bevittna de vackra lyktorna stiga mot skyn. Problemet var att det blåste storm och regnet piskade. Men inte gav han upp för det, han tände rislyktan. I denna stund ryktas det också att hans flickvän ska ha viskat ”denna lykta ska symbolisera vår kärlek ” innan stormen tog tag i lyktan som åkte längs marken och slutade som ett sorgligt litet blött knyte.

Det blir nyår ändå
Jag förstår att ni undrar hur dessa små anekdoter ska kunna hjälpa er i nyårsstressen. Men jag har faktiskt en poäng. Oavsett hur mycket man stökar och planerar kan det gå fel. Du kan förväxla din hund, se tusentals kronor gå upp i rök eller misslyckas med en kärleksförklaring. Men det behöver inte betyda att hela året är förstört. Klockan slår 00.00 ändå. 

Så ta det lugnt och tänk på att om allt inte klaffar precis som det ska så kanske du i alla fall får en rolig historia att berätta.

Gott Nytt År!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar