onsdag 26 augusti 2015

Är du medlem?

Fiberfebern är på sin topp i kommunen. Oavsett på vilken tillställning du befinner dig, eller under vilka omständigheter finns det alltid en stor chans att du blir inblanda i ett samtal om fiber. Det propageras för fiber, det grävs för fiber och det sätts upp skyltar för fiber.

Antingen med eller emot
Det var när jag åkte genom kommunen häromdagen som jag insåg exakt hur många fiberskyltar det sitter i trädgårdarna runt om i Svenljunga. Det var då det slog mig att fibern inte längre bara handlar om framtida uppkoppling. Svenljunga kommun är uppdelad i två läger, ja det gäller ju egentligen inte bara Svenljunga, utan alla landsbygdsorter, men det är så tydligt här. Antingen är du med eller så är du emot, och om du inte som jag lyckas flytta till ett hus som redan har fiber installerat så måste du ta ett beslut. Fiber eller inte fiber, det är frågan.

Den livsförändrande fibern
Och jag har inga siffror på följande påstående, men det tycks mig som om för-sidan är lite mer engagerade i frågan. De arbetar hårt för att få sin sida att bli den som syns mest. Jag har vänner, släktingar och bekanta som är med i styrelsen i fiberföreningar runt om i bygden och det finns tyvärr ingen räddning för dem. Ingen medicin kan bromsa den fiberfeber som härjar i deras kroppar. Med möten, tidningsartiklar, insändare och de där skyltarna propagerar de dygnet runt för fibern som enligt dem ska förändra människors liv.

Visst, att internet fungerar räcker för att övertyga mig om fiberns storhet. Men ärligt talat har jag egentligen ingen aning om vad fiber är, och efter en snabbkoll i bekantskapskretsen inser jag att nästan ingen kan förklara exakt hur det fungerar. Aldrig förr har så många diskuterat så ingående om ett ämne de förstår så lite av.

Att ansluta sig till gemenskapen
Om vi granskar det närmre kan vi konstatera att en liten grupp människor har fått en stor grupp människor att känna ett ha-begär efter och en nödvändighet av fiber. Sedan har denna stora grupp påverkat varandra att propagera för fibern för att på så vis försöka påverka andra att tycka likadant. Med mycket enkla medel, bland annat genom att fylla trädgårdarna med ”vi ska ha fiber-skyltar” pekas de som ännu inte anslutit sig i gemenskapen ut, och fibergruppen blir ännu större och starkare.

Jag säger inte att fiberföreningarna är sekter, det gör jag inte, men på wikipedia står det följande:

En sekt är en grupp människor som är sammanbundna med någon ideologi. Medlemmarna i en sekt anser sig ha den absoluta sanningen, och man gör stor skillnad på goda medlemmar och onda icke-medlemmar. Somliga sekter kan påverka människors liv mycket, de påverkar sina medlemmar, men även andra. Förnekelse av medlemmarna om sektens varande kan snarare förstärka det faktum att det faktiskt är en sekt.

Det känns skönt att vara en person som inte behövt vara delaktig i sekten, ursäkta föreningen. Jag behövde inte ta några beslut för jag har redan fiber. Förutom förra veckan då fibern stängdes av i över ett dygn, då hade jag plötsligt varken telefon, TV, dator eller radio. Då kändes det lite som om världen rasade samman, men jag är inte en del av fibersekten. Det är jag inte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar