tisdag 17 mars 2015

De där studenterna...

Visste ni att jag tillbringar mina dagar med att helt ledig och ansvarsbefriad sitta och dricka öl på uteservering och dessutom får bidrag för att göra det?

Nä, det är självklart inte sant, men det finns en ganska stor övertygelse om att det faktiskt är så livet som student ser ut. Jag önskar att det fanns i alla fall ett uns av sanning i påståendet, men tyvärr måste jag göra er besvikna. Jag har en känsla av att många arbetande personer behöver få en förklaring på hur livet som student egentligen ser ut.

Alltid sovmorgon
En arbetande person har sällan sovmorgon, studenter däremot har sovmorgon ganska ofta. Det kan leda till missuppfattningen om att studenter är lata. Sanningen är oftast att studenter får sina arbetsuppgifter först på eftermiddagen. I perioder är det därför omöjligt för en student att ha en normal dygnsrytm. Studentens sovmorgon har ofta ett samband med plugg till klockan ett på natten.

Ledig mitt i veckan
En arbetande person har sällan fria dagar mitt i veckan. Ibland har studenten flera dagar i sitt schema där det tycks som om ingenting är inplanerat. Det innebär tyvärr inte att studenten är ledig tvärtom är det då all litteratur som någonsin har skrivit på ämnet ska hinna läsas. Efter tre dagars konstant läsande av litteratur skriven enbart i syfte att framkalla ångest händer det att studenten känner sig som om hen har gått igenom en biltvätt inställd på extra hård rengöring.

Betalt i högskolepoäng
En arbetande person kan under en lugn period unna sig något extra som en semester eller ett restaurangbesök. En student betalas i högskolepoäng, en diffus valuta som tappar värde snabbt och inte godtas som betalning på någon restaurang. En lugn pluggperiod innebär därför hårt extraarbete för att studenten inte ska tvingas betala av lån i resten av sitt liv.

Halva arbetsveckor
En arbetande person arbetar 40 timmar i veckan. Ibland arbetar en student bara 20 timmar på en vecka, det kan verka slappt. Men det enda en student kan vara riktigt säker på är att det några gånger per termin kommer en tentaperiod. Det är under dessa perioder studenten arbetar igen alla de timmar de tycks vara lediga. Det är då studenten dricker litervis kaffe för att försöka behålla fokusen klockan fyra på morgonen. Det är ofta efter dessa perioder man kan se studenter dricka öl mitt på dagen, men öldrickandet är sällan enbart angenämt, det handlar snarare om att försöka motverka den ofrånkomliga posttraumatiska tenta-stressen.

Tre månaders semester
En arbetande person har ofta fem veckors semester under sommaren. Studenten är pluggfri från juni till september, det kan framstå som en lång ledighet men i själva verket är det tre månaders hetsigt övertidsarbete för att fylla på ett konto som står på minus.


En arbetande person kan ibland se ner på studenter. Studenter ser alltid upp till en person med jobb. Studentens största mål är ju faktiskt att få just ett jobb.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar