Norges militär har infört köttfri
måndag. Detta ska minska köttkonsumtionen med 150 ton per år. 150
ton kött är väldigt många kor, får,grisar,hästar, fiskar,
valar, sälar och vad de nu äter i Norge. Och detta är bara för
att militären slutar äta kött en dag i veckan.
Jag försöker själv räkna ut hur
många kor jag skulle spara på att inte äta kött en gång i
veckan. Och jag har efter mycket
funderande och miniräknarhjälp kommit fram till att
jag skulle minska min köttkonsumtion
med 7-8 kilo per år vilket motsvarar ca 50 vanliga
hamburgare.
Det låter inte jättesvårt att bidra
till lite miljötanke, en dag i veckan utan kött borde vem dom helst
klara av. Jag börjar fundera på varför jag inte har infört det
här för längesedan. Det är ju inte som att det kommer som en
nyhet för mig att vår köttkonsumtion är på tok för hög. Ändå
har jag inte lyckats, och det har jag många argument för. Här
följer nu en lista över mina ursäkter för att
äta kött. Jag menar inte att mina
argument på något vis är bra, ursäktande eller ens sanna, de är
bara mina argument helt enkelt.
1. Jag lever ihop med en kille som
planerar att dö en förtidig död av skörbjugg, han är på
riktigt övertygad om att kål av alla
slag är dödligt. Jag vill inte framställa mig själv som
en mjäkig antifeminist, men det är
jäkligt tråkigt att tillaga en grönsakspaj eller vegetarisk
lasagne och få kaninmatsåsikten som
tack.
2. Alla de recept jag kan utantill och
som går snabbt att laga innehåller kött, tar man bort
köttet blir de fruktansvärt tråkiga.
3. Det är dyrt med vegetarisk mat.
Jag vill gärna lugna alla vegetarianer
där ute med att jag inser att mina argument är pissdåliga, men en
trött onsdagskväll låter jag dem ta över. Då är det som om
köttfärssås är den enda maträtten jag minns hur man lagar.
Men så häromdagen slog det mig att
jag har lösningen! Pannkakor! Det är den perfekta vegetariska
rätten. Den löser all mina problem. Min kille fattar inte ens att
han äter vegetariskt, ingen av de inskränkta kaninmats-motståndarna
gör det. För pannkakor ingår i nästan allas
topp-fem-favoritmaträtter. Som om det inte vore nog med det är det
lättlagat, ingredienserna finns nästan alltid i kylen och det är
definitivt en billig maträtt. Dessutom går den att variera i
oändlighet. Amerikanska, crepes, ungsbakade, tunna, tjocka, varma,
kalla, med keso, grädde, glass, gräddfil, frukt, sylt eller bär,
bara fantasin sätter gränser.
Knappast någon skulle tacka nej till
pannkakor en gång i veckan. Såväl barn som vuxna
skulle nog snarare jubla. Och där är
den, lösningen på hur vi lata vanliga svenskar
ska klara av den vegetariska dagen som
sparar nästan 50 hamburgare per person per år. Helt utan
ansträngning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar