Tänk dig att ni ska berätta för en
amerikan om olika svenska traditioner. Du har lyckats övertyga honom
om att det där med att vi väcker varandra på morgonen iklädda
nattskjorta och med ljus i hår är lika normalt som att vi låtsas
att vi är små grodor samtidigt som vi hoppar runt en stor
blomsterklädd fallossymbol.
Amerikanen tycker att svenskarna verkar
vara ett lite udda men ganska kul folk och frågar vidare vad det
finns för traditionella maträtter och det är då du kommer till
traditionen där i början av februari. Den som vi precis har
passerat. Du berättar om ”the fat tuesday- fettisdagen” som
firas varje år som ett tecken på att fastan som vi inte längre har
är över.
En simpel upphottad bulle
Amerikanen frågar vidare hur dagen
firas och du berättar att man äter semlor, och det är när du ska
förklara vad en semla är som du inser att du blivit lurad i hela
ditt liv. Semlan är en så totalt oglamorös bakelse. Den
innehåller bara tråkiga ingredienser. Ingen guldkant, bara en
simpel upphottad bulle. Det godaste i den är mandelmassan, något
som hälften av svenskarna inte ens gillar, och vi ska inte ens gå
in på den tråkiga torra vetebullen. Jag menar, man vet ju att det
är ett riktigt tråkigt bakverk när det blir godare om man häller
varm mjölk på.
En konspiration
Fettisdagen är en konspiration, ett
sätt för bagerierna att på ett lätt sätt tjäna pengar under en
av årets fattigaste månader. Vetebulle, mandelmassa (som dessutom
är utblandad), och grädde är inga dyra ingredienser och du behöver
inte direkt vara en cakeboss för att kunna gröpa ur den där torra
bullen. Men vi sväljer det med hull och hår, trycker i oss vetedeg
och mandelmassa som om det vore det godaste i världen.
Om det varit på riktigt
Alltså tänk om vi på riktigt
faktiskt hade fastat och högtiden inte bara var en kvarlämning av
det gamla. Där efter veckor av ingen mat skulle det äntligen vara
dags för en riktigt godsak som tecken på att fastan brutits. Du
skulle inte kunnat tänka på annat än allt gott du skulle fylla
magen med, och så när du kommer ut i köket så stor det ett stort
fat med semlor, men där finns också kladdkaka, prinsesstårta,
wienerbröd och toscakakor. Jag vågar sätta min högra fot på att
ingen hade valt semlan först då.
En ohållbar tradition
Nu sitter säkert någon där hemma och
tycker att semlan faktiskt har funnits sedan urminnes tider och är
en tradition. Men det håller inte, med det tänket hade vi
fortfarande kollat på svartvit TV, ätit fiskaladåb och haft på
oss strumpor uppehållna med strumpeband. Men det gör vi inte för
vi har uppdaterat oss och hittat nya, roligare, godare och bekvämare
sätt att leva våra liv.
Så nu höjer jag rösten och säger;
låt oss göra detsamma med fettisdagen. Ut med semlan och in med
kladdkaka, prinsesstårta och wienerbröd eller vad man än vill äta
för att fira att den där fastan som vi slutade med för längesen
är över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar