”Now you have to tell me how to do
this!” ”Du måste förklara för mig hur jag ska bära mig åt.”
Min tyska vän tittar uppfodrande på mig och jag inser plötsligt
att jag har fått på min lott att på engelska beskriva hur man äter
en kräfta.
Det skulle vara oansvarigt att inte ha
en kräftskiva när man har tyskar på besök samma vecka som det är
kräftpremiär. Jag gick verkligen in för att de skulle få en så
genuin svensk upplevelse som möjligt. Laddade upp inte bara med
kräftor utan även Västerbottenostpaj, rödlök, gräddfil, och
knäckebröd, lärde mig nya snapsvisor på temat kräfta och
införskaffade självklart en flaska Hallands Fläder.
En riktig Swedish kräftskiva
Kräfthattarna satt på plats,
kräftservetterna satt instuckna under hakan, och i taket vajade
kräftvimplarna, augustimånen lyste in i partytältet och stämningen
var sådär magisk och förväntansfull som bara den kan vara på en
riktig swedish kräftskiva! Det var ungefär där jag insåg att jag
skulle behöva hålla en skola i hur man äter kräftor, på
engelska...
Det började ganska bra, jag visade hur
man bröt av klon och instruerade hur man måste suga ut kräftspat
”you have to suck it”. Min tyska vän tittade lite fundersamt på
mig men hörde ju det slurpande ljudet från de övriga på
kräftskiva och sög lite prövande på klon. Av hans min att döma
gillade han smaken och kräftskolan kunde fortsätta, jag visade hur
han skulle bryta av stjärten och hur han skulle suga ut spat ur
kräftkroppen, ”you have to suck this part too”. Återigen
tittade han sig lite fundersamt runt på de underliga svenskarna som
satt och sög på sin mat. Maten de fångat ur ån, maten som tog
lång tid att äta men ändå knappast kunde mätta en man utan
diverse feta tillbehör, maten som bara några timmar tidigare hade
krupit omkring på dyiga bottnar. Maten som tillagas levande och som
stirrade på honom med sina svarta anklagande ögon från hans
tallrik. Jag förstår ju vad han tänkte, de där svenskarna är
helt sjuka i huvudet, men jag måste ge honom en eloge för hans
förmåga att ta seden dit han kom och ta till sig nya traditioner.
Den omtvistade bajssträngen
Innan kräftskolan fortsatte stämde vi
alla upp i en ostämd snapsvisa och hans strupe fick känna av den
brännande smaken av riktig svensk nubbe. Sen visade jag honom hur
han måste suga på stjärten på kräftan innan han öppnade den,
stjärten som är den bästa delen, stjärten som innehåller den
omtvistade bajssträngen. Strängen han petade bort på de första
två kräftorna, men som han efter ett par snapsar till lät vara
kvar. Fundersam höll han upp det som nu var kvar på kräftans kropp
och frågade vad han skulle göra med den. Jag svarade att om man
inte är allt för petig kan man öppna upp och äta allt som smakar
bra men de flesta nöjer sig med att suga lite på den. För säkert
femte gången gav jag honom nu instruktionen ”suck it”, och med
road min sa han att han nu visste hur han skulle beskriva det svenska
folket för sina tyska vänner när han kom hem, ”you know, they
really suck!” ”Dom suger verkligen!”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar