Min första krönika förra året hette
Den kladdiga generationen och hyllade mer eller mindre kakor av
kladdigare karaktär. Kanske har hela mitt år gått i kladdkakans
tecken. För visst har året innehållit en hel del röra och
choklad. Och kladdighet är något som är svårt att undvika när
man som jag tillhör den klumpiga delens av mänskligheten. I vilket
fall som helst slutade det helt klart i en kladdig chokladig röra.
Det nya året firades in i Holsljunga
tillsammans med många goda vänner och nya bekantskaper. Det skulle
nog klassas som en ganska vanlig nyårsfest. Det var den där
obligatoriska nyårsmaten med potatisgratäng och kött, den noggrant
utvalda spellistan som gjordes om till oigenkännlighet i samma stund
som de anlända gästerna fick syn på datorn. Och självklart också
den där lite väl skakade skumpan som man aldrig riktigt lyckas
öppna precis på tolvslaget.
Jag hade hamnat i anordnarkretsen och
tillsammans med mina flitiga festfixarkumpaner hade mat, dryck och
fest planerats många veckor i förväg. Själv var jag
efterrättsansvarig. Och som det stora kladdkakefan jag är valde jag
att baka kladdiga chokladbrownies. Ett säkert kort, i min generation
älskar vi som sagt de kladdigaste bakverken. Kakan skars upp i
perfekta portionsrutor så det var bara att grabba en och äta den
där man behagade. Inga bord behövdes, och vi slapp disk. Folk
fattade greppet direkt och kakan förtärdes både ståendes och
sittandes, gåendes och dansandes. På dansgolvet och på toaletten,
i kylskåpet och under soffan...
Nästa dag när vi trötta efter
nattens bravader öppnade dörren till nyårslokalen såg vi den
briljanta portionsbitsidén i ett helt annat ljus. Det såg ut som
att någon hade uppfunnit världens största kladdkakebomb och
exploderat den inne på våran nyårsfest. Det var små kletiga
chokladiga smulor var utspridda i ett fint lager över hela stället.
Det kändes inte som en speciellt lockande uppgift att rengöra alla
de mest underliga ställen från den kladdiga och mycket uppskattade
chokladiga brownien. Men, vi fick stå vårt kast och det var bara
att sätta igång och städa. Efter dammsugning, våttorkning och ett
antal liter rengöringsmedel insåg vi att det enda som skulle
fungera var att skrapa. Med trasor och naglar i högsta hugg gick vi
över köksgolvet, köksluckor, toaletten, stolar och tangentbord.
Vi lyckades få rent hela stället, men
under arbetets gång formulerade jag mitt första nyårslöfte tyst
för mig själv. Nu var det slut med kladdandet. Det här året ska
ägnas helt åt torra bakverk.
Nu är 2011 över. Kladdet har tvättats
bort och nyckeln till världens kladdigaste chokladlokal har lämnats
tillbaka. Jag kan inte annat än hoppas på att det är ett tecken på
avslut, eller ännu hellre en nystart. Kanske betyder det att 2012
blir ett mindre rörigt och mer sofistikerat år. Men, om jag känner
mig själv rätt ska jag nog inte hoppas för mycket på den saken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar