Har ni sett Historieätarna? Om inte så
gör det! Det är ett program på SVT där två av våra
medieprofiler äter sig igenom historien. De befinner sig i allt från
Stormaktstiden till 70-talet och lever och äter som man gjorde då.
Det är ett både underhållande och intressant program, där jag
många gånger tackar min lyckliga stjärna för att jag är född i
en tid där jag slipper äta lungmos, fiskaladobe, tuppkammar och
trupphuvuden, björktrast med kanelsås och fårskalle eller all
denna gröt som de fattiga tycktes leva på..huh!
Det är skönt att leva i en tid där
fräsch mat är på tapeten. Vi behöver inte oroa oss för att vi
ska få diverse magåkommor och kärlsjukdomar eftersom vi lever på
grönsaker i lagom stora portioner i högre grad än fett i
överflöd..eller? Nej så är det ju inte tyvärr. Det är svårt
att låta bli att undra vad man skulle tagit upp för rätter som
symboliserade vår tid- 2000-talet om ett program liknande det jag
nämnde ovan skulle göras om 300 år. Skulle man verkligen lägga
vikt vid all den hälsomat som folk gärna utger sig för att laga
och äta eller skulle man kanske genomskåda den riktiga
2000-talssvensken och servera rätter som pizza med pommes frites,
hamburgare med pommes frites och friterad kyckling med... just det!
Pommes frites!
Förutom att jag blir lite äcklad när
jag ser på Historieätarna så får jag också lite dåligt samvete.
Vi är så kräsna idag. Det finns så mycket vi inte tar vara på.
Nä, det låter inte gott med lungmos, men kanske är det det? Det är
vår kultur som bestämt att inälvsmat är äckligt. Och varför
skulle det vara värre att äta tuppkam än friterade kycklingbitar,
som förövrigt antagligen innehåller en hel del annat än bara rent
kycklingkött?
Det konstigaste av allt är att många
rätter rynkar vi på näsan åt tills det ställs på julbordet. Då
blir de plötsligt traditionsenliga och nostalgiskt goda. Helt
plötsligt ska det stoppas korv med äkta fjälster, och du har väl
för guds skull inte glömt lägga in grisfötterna i gelén? Maten
är tung, fet, och okryddad -och vi längtar efter den. Dock har
vissa förändringar skett även på julbordet, även om dessa på
något vis tycks ske långsammare än inom andra delar av vår
matkultur. Visste ni till exempel att köttbullar och korv- vilka jag
personligen tillsammans med skinkan förknippar starkast till
julbord- faktiskt inte blev en helt naturlig ingrediens på alla
Sveriges julbord förrän i mitten av 1900-talet? Vi verkar tro att
vi är mer traditionsenliga än vad vi egentligen är. Den enda
maträtten som är riktigt gammal och traditionell, som har levt kvar
under flera århundraden av julbord är syltan, som faktiskt råkar
vara gjord av kött från avskrapade huvuden! Själv är jag mest
förtjust i brysselkålen, vilket är rätt bra för den får jag
oftast ha för mig själv.
Vårt julbord verkar alltså med
undantag för vissa starka överlevare utvecklas det med,
Nationalencyklopedin påstår att de blir grönare och grönare,
själv tror jag att det inte är långt kvar tills pommes fritsen är
en naturlig ingrediens på ett julbord!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar